Zoeken

Waarom vitamine C je immuunsysteem (g)een boost geeft tegen een pandemie.

Bijgewerkt: 17 nov 2020

Op het internet (voornamelijk sociale media) vind je tientallen artikels en berichten over hoe vitamine C en andere voedingssupplementen, zoals bv. vitamine D, je immuunsysteem een boost kunnen geven tegen een pandemie. Zijn deze artikels betrouwbaar? Hebben vitamine C en andere voedingssupplementen een invloed op het immuunsysteem? Wij hebben het voor jou uitgezocht. Lees verder als je de antwoorden wil weten.Immuunsysteem, wat betekent dat?

Het immuunsysteem van de mens wordt in de volksmond ook wel eens natuurlijke weerstand of afweersysteem genoemd. Dit afweersysteem heeft als doel indringers, zoals bacteriën, virussen, schimmels en parasieten te bestrijden.  

In je bloed zitten antilichamen die deze indringers bestrijden. Indien deze antilichamen de indringers onvoldoende bestrijden, spreken we van een kwetsbaar immuunsysteem. Zorg dragen voor je gezondheid is de beste manier om je immuunsysteem in goede vorm te houden. 

Vitamine C vs. Wetenschap?

Tot op heden is de invloed van hoge dosissen vitamine C om verkoudheden of longziektes te genezen nog niet aangetoond.  Het is eveneens nog niet duidelijk of vitamine C en andere voedingssupplementen een rol van betekenis kunnen spelen om het coronavirus te bestrijden.  


Momenteel wordt er een onderzoek in China uitgevoerd. De effecten van een langzame inspuiting van een vloeistof met hoge dosissen vitamine C worden onderzocht in kader van een potentiële behandeling van longziektes gerelateerd aan het coronavirus (huidige pandemie). Helaas zijn de resultaten van dit onderzoek nog niet bekend. Daarnaast werd er reeds een literatuurstudie uitgevoerd door Cochrane Library naar de rol van vitamine C bij verkoudheden. Echter werd het resultaat van deze studie negatief bevonden. 


Waarvoor dient vitamine C dan wel?

Vitamine C kan opgenomen worden via ascorbinezuur. Dit zuur is belangrijk voor de opname van ijzer en de stevigheid van de weefsels. Je kan het terugvinden in aardappelen, fruit en groenten. Bij een tekort aan vitamine C  (<10 mg/dag) bestaat de kans dat er bloedarmoede en bijgevolg een minder goede weerstand ontstaat. De eerste symptomen doen zich na 4 tot 6 maanden voor bij een voeding met weinig of geen opname aan vitamine C . Je kunt dan last krijgen van symptomen als vermoeidheid, een verminderde weerstand, slechte genezing van wondjes, blauwe plekken en gewrichtsklachten. Dit neemt niet weg dat vitamine C een belangrijke rol speelt. De voordelen op een rijtje, namelijk vitamine C: 

 • is goed voor het behouden van gezond kraakbeen; 

 • verhoogt de opname van ijzer. Ijzer draagt bij tot de vermindering van vermoeidheid en aan normale vorming van rode bloedcellenen hemoglobine (=eiwit in het bloed); 

 • ondersteunt de vorming van eiwitten voor het bindweefsel in het lichaam en heeft een positieve invloed op de werking van bloedvaten; 

 • is belangrijk voor het zenuwstelsel. Ook magnesium draagt bij aan een positieve werking van het zenuwstelsel. Wil je graag weten hoe je magnesium uit voeding kan halen? Lees hier dan verder.

Hoe kan je vitamine C opnemen?

Je dient zeker geen hoge dosis aan vitamine C in te nemen. Vitamine C is een wateroplosbare vitamine. Indien je een grotere dosis dan nodig zou innemen, verdwijnt het overschot aan vitamine C via urine en ontlasting. Bijgevolg zal er dus geen meerwaarde gecreëerd worden bij een hoge dosis. Bovendien kan dit leiden tot darmproblemen, zoals diarree en uitzonderlijk zelfs nierstenen. Een evenwichtige voeding is dus de sleutel tot succes!  

Volgens de Hoge Gezondheidsraad is de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor vitamine C opgesplitst in (leeftijds)categorieën. Onderstaande tabel geeft de aanbevolen hoeveelheden per categorie weer (Hoge Gezondheidsraad, 2016). 


Personen die lijden aan een genetische ziekte waarbij een overbelasting van ijzer zich voordoet, dienen waakzaam te zijn bij de inname van vitamine C om een verergerde toestand te vermijden. Echter zou, volgens de Hoge Gezondheidsraad, een dagelijkse inname van hoge dosissen (>1000 mg)  geen ernstige problemen opleveren voor de gezondheid van de algemene bevolking (Hoge Gezondheidsraad, 2016). 

Het is toch aangewezen om het advies van de Food and Nutrition Board (IOM, 2000) te volgen. Dit advies houdt in om de maximaal toelaatbare inname aan vitamine C niet te overschrijden om klachten, zoals diarree te vermijden. Onderstaande tabel geeft de maximale toelaatbare inname aan vitamine C weer.


Vitamine C bevindt zich voornamelijk in groenten en fruit. Onderstaande tabel geeft een overzicht van het gehalte aan vitamine C per fruit- en groentesoort.


Het gehalte aan vitamine C in groenten en fruit is afhankelijk van de wijze van bewaring en bereiding (Steskova et al., 2006) , namelijk:

Gehalteverlies

 • Bij blootstelling van groenten aan UV-licht.

 • = 1/3 bij blancheren.

 • = 1/5 bij stomen.

 • Bij groenten in blik.

 • In dranken (bv. melk) en voedingsmiddelen die ijzer bevatten. Dit gehalteverlies is te wijten aan de aard van het product, de bewaringstemperatuur, de verpakking, etc.

Geen wijziging 

 • Gedurende 5 dagen bij bewaring in een koele ruimte kouder dan 5° C.

 • Bij koken in een snelkookpan of in een microgolf.

Gehaltestijging

 • Bij een bewaring van vijf dagen van diepgevroren groenten, wat stijgt in vergelijking met verse groenten. 

Studies over de gemiddelde inname van vitamine C in Europese landen (Hutchinson et al., 2012) en in België (gegevens van de voedselconsumptiepeiling van 2004 in België (VCP, 2004)) tonen aan dat een inname van 90 mg/dag gebruikelijk is bij leeftijdscategorieën ouder dan 15 jaar. In vergelijking met de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid kan geconcludeerd worden dat meer dan de helft van de algemene bevolking niet aan 110 mg/dag geraakt. Volgens de Hoge Gezondheidsraad is een dagelijkse aanvullendeinname van 200 mg meer dan voldoende om de vraag aan vitamine C te garanderen. Deze hoeveelheid dient als een maximale aanvulling beschouwd te worden. Aangezien er niet aangetoond kan worden dat er bij een inname van minder dan 1000 mg/dag toxiciteit optreedt, adviseert de Hoge Gezondheidsraad een dosis van voedingssupplementen aan vitamine C minder dan 500 mg/dag (Hoge Gezondheidsraad, 2016).   

Supplementen 

Onderstaande voedingssupplementen bieden een oplossing indien je de aankoop van groenten en fruit te duur vindt of wanneer je bepaalde fruitsoorten en groenten niet lust. De belangrijkste vormen van vitaminesupplementen zijn: 

Vond je dit artikel nuttig? Laat dan gerust een bericht achter! 

Bronnen
 • Steskova A, Morochovicova M, Leskova E. Vitamin C degradation during storage of fortified foods. J Food Nutr Res 2006; 45(2):55-61.

 • VCP – De Belgische Voedselconsumptiepeiling 1 – 2004. Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid; Afdeling Epidemiologie, 2006; Brussel. Depotnummer: D/2006/2505/17, IPH/EPI REPORTS N° 2006 – 016.

 • IOM – Institute of Medicine. Food and Nutrition Board. Dietary Reference Intakes for Vitamin C, Vitamin E, Selenium, and Carotenoids: a report of the panel on dietary antioxidants and related compounds. Washington D.C.: National Academy Press; 2000.

 • Hoge Gezondheidsraad. Voedingsaanbevelingen voor België- 2016. Brussel: HGR; 2016. Advies nr. 9285.


#passion #livinganactivelife

8 keer bekeken0 reacties

Recente blogposts

Alles weergeven